Belgische wafels, een rijke geschiedenis
Het prille begin van een familietraditie
-
1937
Oprichter Jules Thijs schreef het recept voor ons succesverhaal. De bakkersmicrobe had hem al op jonge leeftijd te pakken. De rest is geschiedenis.
De jonge Jules bakte graag appelcake onder het toeziende oog van zijn vader. Nadat hij was afgestudeerd, ging Jules als monteur aan de slag bij de plaatselijke koekjesfabriek De Beuckelaer.
In 1961 trouwde Jules met Simonne, de dochter van een brood- en banketbakker. Al snel stond hij zijn schoonvader bij als bakkersgast. Met zijn technische kennis en liefde voor patisserie vond Jules zijn ware passie.
-
De jaren 1970
In de jaren 1970 knutselde Jules Thijs een wafeloventje in elkaar. Daarmee bakte hij in zijn vrije tijd wafels voor scholen, winkels en marktkramers. Zijn verfijnde wafels waren op slag een enorm succes. Zijn heerlijke, ambachtelijke wafels lokaal aan de man brengen, dat deed Jules nog het liefste.
Wist je dat Jules Thijs elke week meer dan 2000 kg deeg met de hand verwerkte?
-
1974
Jules’ traditionele wafels bleken een groot succes. Om aan de steeds grotere vraag te kunnen voldoen, kwam hij met een creatieve oplossing op de proppen. Zo startte Jules in 1974 in zijn achtertuin het eerste fabriekje van Biscuiterie Thijs. In deze bakkerij van 400 m² maakte zijn halfautomatische wafeloven al snel talloze overuren.
Wist je dat Jules Thijs de halfautomatische wafeloven heeft uitgevonden?
Het bedrijfje groeit uit tot een moderne bakkerij
-
1981
Minder dan 10 jaar na het eerste succes verhuisde Biscuiterie Thijs naar een industrieterrein. Deze nieuwe vestiging zou uitgroeien tot een bakkerij die ruim twee keer zo groot was als het fabriekje in de tuin van Jules. In het gebouw van 1850 m2 stonden twee moderne productielijnen. Grotere partijen wafels bakken was nu een fluitje van een cent.
Jules Thijs industrialiseerde het Belgische wafelambacht, maar verloor de traditie nooit uit het oog. Zijn succesrecept en ‘heilige’ ingrediënten bleven onaangeroerd en hebben de tand des tijds tot op vandaag doorstaan.
-
De jaren 1990
In de jaren 1990 bleef Biscuiterie Thijs haar wafelbakkerij uitbreiden en moderniseren. Op een oppervlakte van 8000 m2 waakten ambachtslieden en meesterbakkers erover dat elke wafel aan de hoge kwaliteitseisen van Jules beantwoordde.
In die periode verwelkomde Jules ook zijn kinderen om hem te helpen met de dagelijkse gang van zaken. Samen bouwden ze Biscuiterie Thijs uit tot de wereldspeler die het bedrijf vandaag is, zonder de familiewaarden en eerlijk leiderschap uit het oog te verliezen.
De toekomst van een slimme fabriek
-
De jaren 2000
In de loop van de jaren 2000 krikte de familie Thijs de capaciteit en de efficiëntie op via een ambitieus investeringsprogramma. Een nieuw magazijn voor verpakkingsmateriaal, een nieuw goederenmagazijn en een nieuwe productiehal brachten de totale bedrijfsoppervlakte op zo’n 16.000 m2. De ultramoderne verpakkingslijnen boden een uitzonderlijke verscheidenheid aan mogelijkheden.
Wist je dat Onze familierecepten al meer dan 40 jaar ongewijzigd zijn?
-
Biscuiterie Thijs
Bij Biscuiterie Thijs geloven we dat coöperatieve bedrijfsvoering de toekomst van de voedingsindustrie is. Onze kracht ligt in onze mensen, onze medewerkers. In elke perfecte wafel proeft u hun harde werk en gedrevenheid.
Wist je dat Meer dan 40 nationaliteiten onze bakkerijen dagelijks draaiende houden?
Geschiedenis maken met onze wafels?
Laten we samen een nieuwe traditie beginnen. Neem contact op met onze meesterbakkers voor een voorproefje van uw perfecte Belgische wafel.